BasmeRomanesti

Basme romanesti

Pe site-ul nostru puteti viziona filme si desene animate inspirate dupa basme romanesti, dar puteti si sa cititi basmele, sau sa colorati personajele din filme.

Fat Frumos din lacrima

dupa Mihai Eminescu

A fost odată un împărat bătrân, trist pentru ca nu avea un moștenitor. Soția sa, împărăteasa, s-a rugat cu lacrimi multe la icoana Maicii Domnului și,in mod miraculos a rămas însărcinată . Astfel, s-a născut un băiat pe care l-au numit Fat Frumos din lacrima. Fat Frumos a crescut mai repede decat alti copii,și s-a maturizat într-un timp scurt. Când a devenit adult, a plecat să lupte împotriva dușmanului tatălui său. Dar vazandu-l pe urmasul acestuia, un print la fel de tanar si de chipes,au hotarat să devină frați de cruce, în loc să se lupte. Printul i-a povestit lui Fat Frumos despre o vrăjitoare, Muma-Pădurilor, care lua suflete de oameni din imparatia lui. În ziua respectivă, era așteptată să vină să-și ia birul. Fat Frumos a reușit să o prinda pe Mama-Pădurilor și să o pedepsească pentru răutățile ei,dar aceasta a scapat. Intre timp, Fat Frumos a plecat să o găsească pe fata vrăjitoarei, care si ea fusese rapita de Muma Padurii. Cand a întâlnit-o pe fata, s-a îndrăgostit pe loc, vrajit de frumusetea ei. Fata i-a spus ce sa faca cand vrajitoarea va veni acasa. Ascultand indemnurile ei, Fat Frumos a înfrânt-o pe Mama-Pădurilor și a plecat cu Ileana Cosanzeana, fata cea frumoasa. Mai târziu, fratele său de cruce, împăratul, i-a cerut să îi aducă pe iubita lui, pe fata Genarului. Fat Frumos, cu durere in suflet ca o lasa pe Ileana, a acceptat. Ajungând la palatul Genarului, Fat Frumos a reușit să o salveze pe fata Genarului de mânia acestuia, dar în cele din urmă a fost aruncat în nori și ars de fulgere. Însă, miraculos, s-a reîntors la viață sub forma unui izvor. Dupa multe întâmplări si primejdii, și cu ajutorul unor vietati fantastice, a reușit să se intoarca la iubita lui, Ileana Cosanzeana, aducand-o si pe fata Genarului. Si au facut nunta mare, atat Fat Frumos cu Ileana, cat si fratele sau de cruce, printul invecinat, cu fata Genarului.

Alegeti unul din filmele de mai jos:

Capra cu trei iezi Punguta cu doi bani Ciubotelele ogarului Greuceanu Praslea cel voinic si merele de aur Harap Alb Povestea Porcului Ileana Cosanzeana Fat-Frumos din lacrima Fata babei si fata mosului Aleodor Imparat Sarea in bucate Ursul pacalit de vulpe