BasmeRomanesti

Basme romanesti

Pe site-ul nostru puteti viziona filme si desene animate inspirate dupa basme romanesti, dar puteti si sa cititi basmele, sau sa colorati personajele din filme.

Punguta cu doi bani

dupa Ion Creanga

Trăiau odată un moș și o babă. Baba avea o găină care facea două ouă pe zi, iar moșneagul avea un cocoș. Odată, moșneagul îi ceru babei să îi dea un ou. Însă baba, zgârcită, îi spune să își bată cocoșul, ca si ea si-a batut găina. Moșneagul face acest lucru, dar fără succes. În urma acestui lucru, cocoșul decide să fugă de acasă. Pe drum, cocoșul găsește o punguță cu doi bani. În drumul său de întoarcere spre casa moșneagului, cocoșul se întâlnește cu un boier care îi ia punguța. Supărat, cocoșul îl urmărește și strigă după el, cerându-și punguța înapoi. Boierul îl aruncă într-o fântână, dar cocoșul înghite întreaga apă și scapă. Apoi, boierul îl aruncă într-un cuptor aprins, dar cocoșul reușește să stingă focul cu apa pe care o înghite. Încercând să scape de cocoș, boierul îl aruncă în cireadă, dar cocoșul înghite toate animalele. În cele din urmă, boierul îl aruncă într-o cameră plină de bani, iar cocoșul goli toate cutiile de bani. Nemaiavând ce face, boierul îi dă înapoi punguța cu doi bani cocoșului. În momentul plecării, toate păsările din curte îl urmează pe cocoș înapoi la casa moșneagului. Acolo, moșneagul este uimit de bogățiile aduse de cocoș și de animalele din urmă, iar baba, în ciuda succesului moșneagului, își bate găina de ciuda. Găina nu aduce decât o singură mărgea, iar baba, într-un acces de furie, o omoară. Astfel, baba rămâne săracă, în timp ce moșneagul traieste in belsug cu cocosul sau.

Alegeti unul din filmele de mai jos:

Capra cu trei iezi Punguta cu doi bani Ciubotelele ogarului Greuceanu Praslea cel voinic si merele de aur Harap Alb Povestea Porcului Ileana Cosanzeana Fat-Frumos din lacrima Fata babei si fata mosului Aleodor Imparat Sarea in bucate Ursul pacalit de vulpe