BasmeRomanesti

Basme romanesti

Pe site-ul nostru puteti viziona filme si desene animate inspirate dupa basme romanesti, dar puteti si sa cititi basmele, sau sa colorati personajele din filme.

Sarea in bucate

dupa Petre Ispirescu

Synopsis

Intrebate de tatal lor cum il iubesc ele, cele trei fete de imparat ii raspund fiecare altfel: cea mare ii spune ca il iubeste ca mierea, cea mijlocie ca zaharul, iar cea mica ca sarea in bucate. Suparat de raspunsul fetei mici, imparatul o alunga de la curtea imparateasca. Obosita si infometata, Ileana, fata de imparat ajunge la curtea unui alt rege, unde este primita de chelareasa palatului. Aceasta ii ofera gazduire si ii da ceva de lucru ca servitoare. Harnica si priceputa, Ileana reuseste in scurt timp sa se faca remarcata de regina, care o ia pe langa ea. Dar printul, baiatul imparatului, e nevoit sa plece la razboi, de unde sa intoarce ranit. Mama sa, impreuna cu Ileana, il ingrijesc pana isi revine.Printul se indragosteste de Ileana si, deoarece ea este apreciata si de imparat si imparateasa, li se face o nunta mare. La nunta este invitat si tatal fetei, caruia Ileana ii face o farsa: ii pregateste toata mancarea, iar in locul sarii ii pune doar miere si zahar. Astfel, regele isi da seama ca a gresit cand a pedepsit-o si, fericit ca a regasit-o, o imbratiseaza.

Distributia filmului :

-Sofia Vicoveanca in rolul imparatesei

-Niculae Urs in rolul imparatului

-Stefana Zamfirescu in rolul Ilenei

-regia : Radu Dumitru Penescu

Alegeti unul din filmele de mai jos:

Capra cu trei iezi Punguta cu doi bani Ciubotelele ogarului Greuceanu Praslea cel voinic si merele de aur Harap Alb Povestea Porcului Ileana Cosanzeana Fat-Frumos din lacrima Fata babei si fata mosului Aleodor Imparat Sarea in bucate Ursul pacalit de vulpe